Stanovnici priobalnog mesta Fudai na severoistoku Japana prezziveli su cunami od 11og marta ove godine zahvaljujuchi zidu visine 15,5 metara. Zid je izdrzzao nalet ogromnog talasa i samo je jedan mali deo vode uspeo da ga predje i pokvasi kuchne pragove naselja sa tri hiljade stanovnika.

Svoje zzivote i occuvanje svoje imovine zzitelji Fudaija duguju prethodnom gradonaccelniku g. Kotaku Wamuri, koji je sedamdesetih godina prosslog veka uprkos snazznoj opoziciji i kritikama da je projekat rasipniccki i nepotreban uspeo da sprovede u delo ideju o podizanju zasstitnog zida visseg od uobiccajenih mera. Danas, dok se malobrojni prezziveli mnogih potpuno unisstenih pribalnih naselja ovog dela Japana bore sa nesagledivim materijalnim i emotivnim posledicama tragedije, stanovnici Fudaija u znak zahvalnosti posechuju grob svog bivsseg gradonaccelnika.

Kao svedok tragiccnih posledica cunamija iz 1933 godine g. Wamura je insistirao da se tako nessto ne sme ponoviti. Podizanje zida u vrednosti od 30 miliona americckih dolara mnogi su ipak osudjivali kao megalomanski poduhvat. I kada je najzad uspeo da ubedi cclanove gradskog vecha da je takva gradjevina jedini naccin da se saccuvaju zzivoti, tokom izgradnje bedema duzzine preko 200 metara vechina stanovnika je sumnjala u ispravnost odluke, a vlasnici u tu svrhu eksproprisanog zemljissta su se i osstro protivili.

G. Wamura, koji je bio gradonaccelnik Fudaija tokom 10 mandata – od kraja II. svetskog rata pa do 1987 godine – upornim zalaganjem uspeo je da od malog ribarskog naselja napravi prosperitetnu i turisticcki atraktivnu zajednicu. Preminuo je 1997 godine, u svojoj 88 godini. Na ceremoniji odlaska u penziju okupljenim sugradjanima je poruccio da “ccak i ako se suocciss sa protivljenjem, sledi svoja ubedjenja i dovrssi zapocceto. Ljudi che na kraju razumeti.”

From Herald online, “How one Japanese village defied the tsunami”

Na “Google Earth”-u mozze se videti occuvano naselje i zbrisan prostor izmedju zasstitnog zida i mora.

TjahYou can do it betterOkGoood :)Wau! :))) (3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment. Login »